dilluns, 25 d’agost del 2008

Per unes festes populars Festives i Combatives [Comunicat de la CFP]

Davant les constants informacions aparegudes durant tota la setmana als diversos mitjans de comunicació sobre la Festa Major de Gràcia i més concretament sobre el desallotjament de les places per part dels diversos cossos policials ben entrada la matinada, la Comissió Popular de Festes vol donar la seva visió dels fets per tal de deixar clara la seva postura:

- La Comissió Popular de Festes (CFP), que està integrada per l’Assemblea de Joves de Gràcia, Endavant de Gràcia i la Kasa de la Muntanya, col·lectius amb més d’una dècada formant part del teixit associatiu de la Vila de Gràcia, ha estat la organitzadora de la Festa Popular de la Plaça del Poble Romaní. La valoració dels actes del nostre espai no pot ser més positiva i, veient el bon funcionament d’aquesta, no em volgut expressar la nostra opinió fins que acabessin els actes programats per tal de no entorpir les activitats que s’havien de dur a terme.

- Durant tota la setmana, i especialment a partir de diumenge, els cossos policials dels Mossos d’Esquadra i els antidisturbis de la Guàrdia Urbana (UPAS) han irromput a l’espai de la Plaça del Poble Romaní durant la matinada amb diverses càrregues per tal de dispersar la gent que es trobava tant a la plaça com al carrer Siracusa.

- Aquestes càrregues s’han produït quan feia diverses hores que les nostres activitats s’havien acabat. Quan a la plaça no hi havia ni música ni barres en funcionament i mentre la gent que s’encarregava de la organització es trobava desmuntant i recollint.

- Un any més, la massificació de la Vila durant la Festa Major ha servit d’excusa per convertir Gràcia en un barri envaït pels cossos policials, que han carregat indiscriminadament a persones que l’únic delicte que havien comès era trobar-se caminant pels carrers de la Vila. Aquests desallotjaments han vingut acompanyats de brutals cops de porra així com una actitud xulesca per part dels agents que no han escatimat utilitzar insults despectius, racistes i masclistes cap als veïns i les veïnes.

- Per altra banda, volem denunciar també l’actitud de nombrosos agents de paisà, que des de l’anonimat que els brindava no portar uniforme, van intentar acabar amb l’ambient festiu, provocant situacions de tensió, quan encara era horari de festa i amenaçant les persones que formaven part de l’organització, un cop aquestes ja estaven desmuntant.

- Lamentem profundament l’actitud dels mitjans de comunicació que alhora d’explicar els incidents ho han fet d’una manera totalment malintencionada i criminalitzadora. En cap cas s’ha preguntat la versió als organitzadors de l’espai de Poble Romaní i han consultat, únicament, la versió oficial.

- Ens sorprèn com durant tots aquests dies no s’ha preguntat a cap portaveu de la CFP la seva versió dels fets. Aquesta és una actitud que vulnera clarament el codi deontològic de la professió que diu que cal contrastar les fonts i donar veu a totes les parts.

- Aquest fet ha portat a situacions surrealistes que només provoquen desinformació i crispació als carrers de Gràcia. No només no s’ha consultat amb nosaltres sinó que tampoc ho han fet amb el Casal d’Avis de la plaça o el col·lectiu gitano del barri, els veïns i veïnes, amb les que hem conviscut i compartit aquestes Festes.

- Matí rere matí hem llegit com es criminalitzava el nostre espai sense informar, en cap cas, de la bona acollida que han tingut les nostres activitats, que un any més han estat les més concorregudes de la Festa Major.
Un cop exposada la nostra visió dels fets, de cara a l’any que ve, exigim:

- Que s’acabi amb els desallotjaments agressius i violents, dirigits pels Mossos d’Esquadra i els UPAS de la Guàrdia Urbana.

- Que tots i totes les agents portin el número d’identificació visible per tal de facilitar que es puguin denunciar les actituds abusives que s’han produït aquests dies. Recordem que la nit del diumenge al dilluns van deixar a una quarantena de persones ferides.

- Que de cara a l’any que ve es plantegi la possibilitat de flexibilitzar els horaris i oferir espais per que la gent que vulgui continuar de festa, pugui fer-ho. Entenem que Festa Major és un temps per gaudir del barri, sense l’amenaça i l’agressivitat d’uns agents que no respecten ni al veïnat, ni al jovent de la Vila.

- Per últim, esperem també que els mitjans de comunicació, que aquests dies han aprofitat els disturbis provocats pels Mossos i la Guàrdia Urbana per a criminalitzar els col·lectius reivindicatius de la Vila, contrastin la informació amb les persones implicades, evitant així donar una visió distorsionada i manipuladora del que han estat en realitat les Festes Populars de la Vila de Gràcia, que un any més han sigut tot un èxit, consolidant-se com un dels espais més concorreguts de les Festes.

Vila de Gràcia, 21 d’Agost del 2008