dimarts, 22 de març del 2011

AJG: 15 anys de lluita juvenil a Gràcia!

Qui dia passa any empeny i ja en van 15, des de que el desembre de 1996, un grup de joves de la vila van fundar l’Assemblea de Joves de Gràcia (AJG). Fa cinc anys, quan vam celebrar la dècada, els i les militants d’aleshores van redactar el llibret X anys, fins al moment, única recopilació de la nostra història com a assemblea. D’aquest llibret és interessant rescatar una frase que resumeix perfectament la nostra existència: han passat anys i persones des d’aleshores, i totes i cada una hem contribuït amb el nostre granet de sorra a construir el que és avui l’Assemblea de Joves de Gràcia; com una cursa de relleus, ens hem anat transmetent el testimoni de la flama de la resistència, encesa el 1714 i que continuarà transmetent-se fins el dia de la nostra victòria.

Aquesta commemoració del nostre 15è aniversari no és més que celebrar un triomf en si mateix, que no tindria sentit, si no donéssim les gràcies als centenars de militants que al llarg d’aquest temps han tirat endavant el projecte. Tots sabem la dificultat que comporta mantenir un projecte ininterrompudament durant tant de temps, però malgrat tots els intents dels de sempre per evitar-ho, l’AJG segueix ben viva sense haver renunciat ni una coma dels seus objectius fundacionals, ara ja fa 15 anys.

I és que si l’AJG s’ha caracteritzat per alguna cosa, és per mantenir-se ferma i unida davant les majors adversitats. Ens han detingut companys, ens han desallotjat casals, han criminalitzat l’assemblea, però ni d’aquesta manera han pogut amb nosaltres.


Tot i així, els 15 anys d’existència només suposaran una fita més d’un llarg camí, de la lluita juvenil a la Vila de Gràcia. Una Vila que està canviant, a ritme vertiginós: poc en queda de l’històrica vila obrera i treballadora. La Gràcia popular ha donat lloc a un barri de moda, d’erasmus i “modernos”, on les reivindicacions juvenils i veïnals són ignorades completament per les administracions.

En aquests 15 anys, també ha canviat, i força, la nostra realitat nacional. El 1996, l’Esquerra independentista estava en un dels moments més complicats de la seva història a causa de les divisions internes i la repressió. D’ençà, l’EI ha madurat, i s’ha convertit en un moviment polític sòlid amb un projecte clar i de futur. L’AJG, com a assemblea membre de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI), també hem aportat el nostre esforç i energia en tirar endavant aquest projecte nacional.


Enguany, també celebrem els 9 anys de Casal Popular de Gràcia. Amb un procés judicial en marxa, i amb la permanent amenaça de desallotjament, que el Casal segueixi obert és molt important per tota la gent que segueix lluitant contra aquest sistema injust i resistint en diferents okupacions; i farem tot el que estigui en les nostres mans perquè segueixi així molts anys més. Uns anys, que com a AJG encarem amb optimisme, perquè com diu la frase: nosaltres no tenim res a perdre, tenim tot un món a guanyar.

Portem 15 anys a l’esquena, una història de lluita i compromís i n’estem orgulloses. Orgulloses de vosaltres, de cada un dels qui en algun moment heu format part d’aquest projecte, dels qui hi heu col·laborat o compartiu lluites diàries amb nosaltres. Perquè estem orgulloses de ser joves, catalans i socialistes!


I com no, no voldríem acabar sense recordar a tots aquells que han mort, s’han exiliat o han estat empresonats per viure una terra lliure. Sempre estareu en el cor de totes nosaltres.


Si el present és lluita, el futur és nostre!

Visca la terra!


Assemblea de Joves de Gràcia (AJG)