dilluns, 24 d’octubre del 2011

El barri no es ven, el barri es defensa!

S'inaugura un local social a Gràcia okupat durant una manifestació

L'estratègia manifestació-okupació va tornar a funcionar dissabte a la tarda a la Vila de Gràcia. Unes tres-centes persones van marxar pels carrers graciencs per denunciar els desallotjaments i desnonaments al barri. La manifestació, de caràcter molt combatiu, va finalitzar amb l'okupació d'una antiga sucursal de Caixa de Tarragona situada al número 181 de la Travessera de Gràcia. A més, durant la marxa, convocada a les sis de la tarda a la confluència dels carrers Mare de Déu de la Salut i Escorial, manifestants disfressats van penjar sis pancartes a diferents edificis, solars en obres o places, i es van fer pintades de denúncia. Per acabar es va preparar un sopar popular al nou espai del barri i l'endemà diumenge hi va haver una jornada de portes obertes amb diverses activitats, com un taller de tango o una distribuïdora de llibres. A la tarda es va fer una assemblea per parlar sobre el futur de l'edifici.

Aquesta mobilització tenia com a objectiu "la denuncia dels abusos dels bancs i les màfies immobiliàries" a la Vila de Gràcia, "responsables de la crisis econòmica i de la majoria de desnonaments que es produeïxen". A més, reivindicava els espais socials i autogestionats. La presència policial durant la manifestació ha estat pràcticament invisible, amb alguns agents de paisà, i tres furgonetes de la guàrdia urbana a les portes de la seu del districte de la plaça de la Vila. Altres sis furgonetes d'antiavalots dels mossos, s'ho miraven des d'uns carrers de distància. Posteriorment, i segons fonts policials, els Mossos van identificar quatre persones que participaven de la protesta i les van denunciar per les pintades que s'havien fet durant el recorregut a diverses entitats bancàries. Per twitter pots seguir les novetats del cas a través de l'etiqueta #espaigràcia. Les mateixes fonts policials van puntualitzar que de moment no havien rebut cap denúncia per l'ocupació de la finca.

El judici, el 7 de novembre
Segons informa Llibertat.cat, el 7 de novembre se celebrarà un judici civil en el que es demanarà el desnonament i subsegüent desallotjament de les cases i la d'una veïna que segons expliquen porta dècades vivint allà. Els afectats però no es poden presentar perquè necessiten 1.500 euros. Amb tot, creuen que "de poc serviria la nostra assistència" ja que, segons els seus termes, "res dels nostres 6 anys d'energia, vida, treball i amor té valor. El seu món és un món estèril, fet de guanys i transaccions, amb el que no podem, ni volem, dialogar". Es tracta d'un grup de veïns de Gràcia que ocupen sis cases del carrer Mare de Déu de la Salut des de l'any 2005. En el moment en que van ser okupades "estaven abandonades i expressament degradades, amb els sostres i terres parcialment destruïts, a l'espera d'un procés d'expropiació". Durant aquests sis anys les han reconstruït " convertint­-les en llars estimades que han acollit i segueixen acollint a molta gent", manifesten.

Contra Núñez i Navarro
Els activistes han criticat els propietaris de les finques, Núñez i Navarro, a qui acusen d'estafa i d'especular amb el sòl convertint aquesta ciutat en un lloc més inhabitable. "S'amaguen darrera d'una multitud de filials, una eina més en la seva estratègia d'acumulació de guanys", sostenen i asseguren que Nuñez i el seu fill "porten dècades estafant i rebent favors a canvi del pagament de suborns a funcionaris públics i polítics de torn".

300 desnonaments al dia i 8.000 pisos buits a Gràcia
A més, apunten que actualment hi ha a Gràcia 8.000 pisos buits i al conjunt de l'Estat cada dia hi ha 300 desnonaments, mentre que moltes veïnes del barri han de marxar de casa seva perquè són desnonades. "A Barcelona hi ha milers de persones sense casa o vivint en extrema precarietat", lamenten, i proclamen que "és hora de fer front a l'especulació i a les màfies immobiliàries i financeres".

Extret de: directa.cat