dimecres, 23 de novembre del 2011

25 de novembre: Dia contra la violència de gènere

MANIFEST JUVENIL

Les dones i les lesbianes, així com la resta d'opcions i identitats sexuals dissidents, patim diàriament una situació de violència dins la societat patriarcal i capitalista. No només per la impunitat amb què podem patir agressions físiques o sexuals per part de determinats homes, sinó perquè la societat i el sistema ens violenten i ens coaccionen constantment amb lleis que envaeixen el territori del nostre cos i que no ens deixen decidir lliurement sobre ell, amb cànons de bellesa que ens fan emmalaltir, amb una doble jornada laboral que ens condemna a la fatiga crònica. En aquest sistema les dones estem sotmeses dia a dia a milers d'agressions físiques i psicològiques pel simple fet d'haver nascut amb un sexe determinat. Des que naixem ens diuen com ens hem de relacionar, amb qui i com hem d’actuar.
El sistema ens violenta tractant-nos com a objectes sexuals en la publicitat, com a la font de tot pecat en la religió, perpetuant els rols sexistes a través de l'educació, forçant-nos a ser monògames i heterosexuals, a realitzar-nos mitjançant la maternitat, i tractant-nos de males dones si no ho som, o fins i tot obligant-nos a aguantar comentaris masclistes pel carrer sense rebel·lar-nos-hi. Aquesta violència estructural quotidiana comporta unes conseqüències molt greus per a les nostres vides.
El cas extrem són les violacions i assassinats a mans d'homes, que no decauen malgrat que aprovin lleis, com la Llei contra la Violència de Gènere, que no compleixen ni la seva funció de pedaç. Però també comporta suïcidis, depressions, malalties com la bulímia i l'anorèxia, humiliacions, inseguretat i una baixíssima autoestima.

Aquesta violència no és fruit de ments malaltes o perverses, de traumes infantils d'homes o de baralles passionals, com encara difonen molts mitjans. No. La violència contra les dones i lesbianes compleix una funció molt determinada dins les societats patriarcals: perpetuar la dominació i els privilegis dels homes sobre les dones i, d'una manera diferent, dels homes heterosexuals sobre els homosexuals i transsexuals.

Les organitzacions juvenils de l’Esquerra Independentista, Maulets, el jovent independentista i revolucionari i la CAJEI, considerem que els mecanismes impulsats per les mateixes institucions que legitimen la discriminació de les dones i de les sexualitats dissidents, no canvien ni solucionen res. Hem de ser nosaltres mateixes, a través dels mecanismes propis que generem, les qui ens organitzem per acabar d'una vegada per totes amb la violència masclista. Hem d'acabar també amb el discurs paternalista i de victimització de les dones, com a éssers dèbils i submisos que cal protegir perquè són agredits. Hem d'esdevenir dones lliures, autònomes, fortes, capaces d'autodefensar-nos. I aquest empoderament s'ha de generar a través de tres vies:

1) Una transformació radical del sistema educatiu, que reconstrueixi de forma sana les diferències entre homes i dones, en una situació d'absoluta igualtat, i que acabi amb la socialització masclista dels infants i adolescents.

2) Cal que les dones ens autoorganitzem per compartir experiències i fer front conjuntament a les situacions de violència, fomentant la nostra seguretat en nosaltres mateixes, l'autoestima i l'empoderament davant les agressions quotidianes. És el que s'anomena “autodefensa psíquica”. Quan més gran i sana és la nostra autoestima, menys risc hi ha de quedar atrapades en el paper de víctimes.

3) Fomentar i estendre l'autodefensa física per evitar agressions o respondre-les, ja sigui individualment o col·lectivament. No parlem d'anar apallissant homes perquè si, sinó d'utilitzar el nostre dret a defensar-nos davant de qualsevol agressió, de combatre la violència dels sistemes patriarcal i -no ho oblidem- capitalista. Ja és hora de deixar enrere la vulnerabilitat, la indefensió en què ens han educat, d'invertir els rols i treure la ràbia i la força. Cal que comencem a conèixer les possibilitats del nostre cos, aprendre tècniques que ens permetin -d'una vegada per totes- caminar pel carrer sense por, i aprendre a reaccionar davant d'aquelles situacions de perill físic i psicològic.

Combatem la violència de gènere: autodefensa feminista!


Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI)
Maulets, el jovent independentista i revolucionari

22 de novembre de 2011, Països Catalans