dilluns, 10 de juny del 2013



Construïm l'independència perquè tot canviï des de Viles, Barris, Ciutats i Pobles. Entre totes, tot!

Vine a dir-hi la teva: Assemblea oberta del Dijous 20 de Juny, a les 20:00h al Casal de Joves la Fontana













Independència per canviar-ho tot

La triple crisi -territorial, econòmica i democràtica- que viuen els Països Catalans ha suposat l'obertura de nous escenaris que acullen i intenten donar resposta a les expectatives de canvi de bona part de la població.

Els processos socials i polítics per a fer front a aquesta triple crisi en els diversos territoris dels Països Catalans s'han desenvolupat de forma diversa, però observem amb preocupació l'hegemonia de la qual frueixen algunes de les velles receptes i alguns dels vells gestors a l'hora de pivotar aquests processos.

L'anhel de buscar un encaix amb l'estat que permeti respectar els nostres drets nacionals alhora que es mantenen inqüestionables els principis emanats del postfranquisme, s'ha demostrat una opció totalment inoperant.

D'altra banda, la proposta independentista està essent copada per la ideologia i pràctica generada en tres dècades d'autonomisme. D’una banda, això suposa un fre per a fer de la independència una eina d’emancipació social. Alhora, tenim seriosos i raonats dubtes que els actuals dirigents polítics del Principat vulguin portar el mandat democràtic de convocar un referèndum fins a les darreres conseqüències. Crear un escenari per a un nou pacte amb l’estat seria el frau democràtic més gran dels darrers 30 anys.

Ara i aquí, l'única sortida possible per al nostre poble que respecti els seus drets nacionals, socials i civils és la construcció democràtica d'una República independent que asseguri l'accés del poble al poder polític i econòmic.

El nou futur que volem començar a construir ha de ser un full en blanc on la nostra gent pugui escriure-hi sense condicionants les bases que han de regir el nostre comú. Ens neguem a que el nostre futur comenci amb un full que ha estat escrit des de les receptes del passat i per qui ha estat gestor d'aquest passat que ens ha dut a aquest present de crisi.

És per tot això que creiem que cal posar al centre del debat polític els següents aspectes:

● El poble ha de ser el centre actiu del nostre procés d'emancipació. No pot ser un subjecte passiu l'única missió del qual és ser consultat, sinó que ha de ser protagonista, per damunt de cotilles institucionals, de la construcció de la nova República.

● Cal treballar des d'una visió nacional, que tingui en compte el conjunt dels Països Catalans. Cal activar dinàmiques de coordinació i convergència de propostes, lluites i institucions alternatives.

● El procés d'emancipació no pot estar encotillat pels límits legals i territorials d'una legalitat sorgida del pacte amb el franquisme. Cal desbordar a través de la desobediència els marcs legals actuals i substituir-los per la legitimitat de nous marcs veritablement democràtics. I per a fer això cal primer denunciar sense eufemismes la manca de democràcia de les actuals estructures de dominació estatals.

● Activem la defensa del català com a llengua comuna i de cohesió social arreu dels Països Catalans, i fem-ho des d’una òptica nacional. El català és un patrimoni i un dret de tota la ciutadania dels Països Catalans, i l’eina que garanteix la cohesió del nostre poble.

● Fem de la sobirania econòmica un objectiu irrenunciable entrellaçat amb la sobirania política. Sense dotar el poble de la capacitat efectiva de decidir plenament sobre tots els aspectes econòmics, no podem parlar de veritable autodeterminació. Sense posar l'economia al servei de la població no podem parlar de veritable democràcia.

● Fem del nostre procés emancipador una eina per a trencar de forma radical amb la despossessió continuada de les classes populars per part de les elits econòmiques.

● Posem ja des d’ara les bases per a estructures socials i públiques al servei de la població. Bastim un programa per la igualtat de gènere, territorial, de serveis públics, i convertim-lo en un full de ruta per a la futura República dels Països Catalans.

● Internacionalitzem la causa del nostre poble amb els nostres iguals. Cerquem complicitats i teixim llaços solidaris amb els pobles germans del sud d'Europa. Fem de la solidaritat la nostra millor arma.

Per tots aquests motius, iniciem un procés de debat i difusió públiques de les nostres propostes, i convoquem aquelles persones que comparteixen aquests punts de vista a una manifestació el proper mes de juliol als carrers de Barcelona.